био картоф пресен "Моравско село"

Био картоф пресен 1кг

5,80 лв.
С вкл. данък

Био картоф пресен "Моравско село"

Цената е за 1 кг.

разфасовка
к-во

Хранителните и лечебни свойства на картофените клубени се различават съществено в зависимост от тяхната преработка и начина им на консумация.

Суровите картофи са продукт с високо съдържание на вода, но трябва да се употребяват на малки количества и винаги обелени. За тази цел да се предпочитат младите пролетни клубени, които още не са образували отровния гликоалкалоид - соланин. Дъвкането на парченца суров картоф е старо народно средство за укрепване на зъбите и венците при пародонтоза. Пресният сок служи за неутрализиране на стомашните кисел и- ни при хиперацидни гастрити и язви, Той се прилага също за понижаване на кръвното налягане, което се обяснява с високото съдържание на калий и ацетилхолин. За подобряване вкуса на суровия картофен сок той се смесва с други зеленчукови сокове - на първо място със сок от моркови.

Топлинно обработените картофи принадлежат към концентрираните храни,тъй като техните захари са се превърнали в нишесте. Това налага по- голямо внимание във връзка с правилното им комбиниране: несъвместимите съчетания предизвикват неудобства при храносмилането. Възможностите за разнообразяване на менюто с тях са големи. Важно е по-често картофите да се консумират заедно с водата, в която са врели (когато не са зеленясали!), тъй като ценните и лесно разтворими соли с алкален потенциал преминават във водата. Изхвърлянето й прави остатъка преимуществено киселинообразуващ. Самата картофена вода е добро средство за прочистване и може да се използва при склонност към отоци при сърдечни заболявания, при артрити и артрози, подагра и т.н.

Неправилно съхраняваните картофи, под въздействието на светлината и топлината, образуват повече соланин, поради което не са безопасни за здравето. Зеленясали и прораснали клубени не бива да се консумират, а при неизвестен произход на готовото картофено ястие трябва да се обръща внимание на вкуса (дразненето в гърлото пи и нъзгорчивият привкус говорят за наличие на чувствително количество соланин). Във връзка с това не препоръчваме консумацията на картофените обелки, въпреки съдържанието на ценни солеви съставки. Изключение може ДА се направи само за прясно извадените от почната млади картофи.

Производител: ТЕЛ-СИ ЕООД

380023126009
Още от същата категория ( 16 други продукта в същата категория )

Био Бадемов тахан

Цена 14,50 лв.
Бадемов тахан е богат на мононенаситени мазнини, чиято основна задача е да се справят с лошия холестерол. Освен това тези ядки съдържат витамин В,...
Био тиква - цигулка | Моравско село | moravskoselo.bg
  • Sold out

био тиква цигулка

От Цена 8,85 лв.
Био тиква - цигулка "Моравско село" Цената е за кг. Артикулите са с относително тегло, но се стараем, да са най-близко до желаното количество!

Регистрация на нов профил

Вече имам профил?
Вход или Възстановяване на парола