био коприва
Био коприва "Моравско село"
Произход: България, Моравско село
Все повече хора се ориентират към редовно използване на този природен дар (Копривата) с хранителни и лечебни цели, но още много би могло да се направи в това направление. Употребата й под формата на супа няколко пъти през пролетта не е достатъчна. Препоръчително е:
- Да се пият по 1-2 супени лъжици прясно изцеден сок от стръковете, разреден с други сезонни зеленчукови сокове.
- Младите стръкчета да се изсушават и после да се прибавят към супите през цялата година. В малки количества и добре стрити вървят и сурови към салатите.
- Да се приготвят и вкусни каши от зърнени брашна и коприва. Стритата на прах изсушена трева да се ползва в състава на чубрицата.
От цъфтящите стръкове и корените целогодишно да се приготвя лековита отвара, а семената се консумират в малки количества направо или смлени и смесени с други билкови прахове.
Копривата е пълноценна храна и лекарствен източник. Легендата гласи, че великият отшелник Миларепа се хранил само с нея в продължение на две години.И наистина, белтъчините в нея съдържат всички необходими аминокиселини, а по съдържание на витамини (А, С, К) и минерални вещества (желязо, калий калций, Магнезий) тя превъзхожда повечето от зеленолистните си побратими. Известна отдавна с Кръвоспиращите си и противоанемични качества, копривата все по-често се използва във фитотерапията и при много други заболявания - ревматични и белодробни възпаления, алергии, слаба лактация, нередовен мензис, пърхот и косопад, циреи, очни болести и даже доброкачествени и злокачествени новообразувания.Диабетиците,малокръвните и преждевременно остаряващите би следвало да я употребяват често и по разнообразни начини. В детското хранене тя може да присъства от началото на втората година.
Произход: България, Моравско село