Те са не само най-разпространеният у нас плод, но и могат да се употребяват в прясно състояние през цялата година. Сурови или под формата на прясно изцеден сок, те са еталонно антитоксично средство поради високото сьдьржиние на пектини, свързващи жлъчните киселини и холестерина, тежките метали и радиоактивните елементи.Фазата ми отделяне се подпомага и от тяхното диуретично действие. Незаменими са при стомашно-чревни разтройства (включително при деца), високо кръвно налягане, стенокардия, атеросклероза и затлъстяване, а също и при жлъчно-чернодробни заболявания, артрози и диабет.Бързото ядене на големи количества пресни ябълки може да засили газообразуването в храносмилателната система. Трябва да се консумират по- бавно и при нужда - настъргани или като сок. Последният обаче бързо се окислява на въздуха, което води до намаляване на енергетичната му ценност. Консервираните ябълкови производни пък са едно недоразумение на хранително-вкусовата промишленост - знак, че тя се е увлякла дотам, че консервира даже и онова, което е на разположение по всяко време. Единствено ябълковият оцет би могъл да придобие някаква стойност за външно и за вътрешно приложение.Дивите ябълки (киселиците) са по-богати на витамин С и желязо от облагородените сортове и могат да се използват като добавка към храната на хора с витаминен недоимък и нисък хемоглобин.
Произход: Италия