Крънчи фъстъчено масло Белун – с хрупкави парченца фъстъци
Като оставим настрана вкуса, фъстъченото масло има няколко чисто диетични преимущества над други продукти за мазане.
Най-близката алтернатива в познатата ни кухня са топените сирена – те са близки по калоричност, но съдържат по-малко протеин от него, като при тях липсват фибри и въглехидрати, които пък са в изобилие при фъстъчения тахан.
Фъстъченото масло отдава своята енергия на тялото в отношение: 71% от мазнини, 15% от протеини и едва 14% от въглехидрати.
Обикновено се консумира с хляб, който е беден на мазнини и така се получава по-балансиран прием на калории между мазнини и въглехидрати.
Най-ценната съставка във фъстъченото масло е веществото ресвератрол.
Това е естествен растителен антибиотик, произвеждан от някои растения, за да се защитят от вредни гъбички и бактерии.
Смята се, че молекулата на това вещество носи редица здравословни ползи: против рак, против стареене, противовирусни, противовъзпалителни, защитава нервната система, забавя стареенето и др.
Фъстъченото масло е сред храните с най-високо съдържание на ресвератрол, като първенството се държи от червеното грозде и младите червени вина.
Смята се, че консумацията на богатото на мононенаситени мастни киселини и на ресвератрол фъстъчено масло води до снижаване на лошия и увеличаване на добрия холестерол.
Хранителните стойности на 100г:
Енергийна стойност, KJ 2677
Енергийна стойност, kcal 646
Мазнини, g 54,05
от които наситени, g 8,24
Въглехидрати, g 11,87
от които захари, g 3,86
Влакнини, g 5,49
Белтъци, g 22,49
Сол, g 0,13