Маджун - петмез от захарно цвекло - 880мл
Концентриран екстракт от захарно цвекло
Разфасовка: 880мл.
Произход: България, Calladan
Съдържание: концентриран екстракт от захарно цвекло.
Що е то петмез от захарно цвекло?
Петмезът от захарно цвекло или тъй нареченият маджун, има гъста и лепкава консистенция, наподобяваща мед с карамелен цвят. Представлява гъст сироп, заместващ захарта. В него няма „Е-та” и никакви консерванти. Напълно чист, екологичен и природен продукт е, добит от сока на захарното цвекло.
Използването на петмез от захарно цвекло вместо захар има много положителни характеристики. Той съдържа много минерали като желязо, калций, калий, магнезий и хром. Само 1 лъжичка на ден доставя нужната дневна доза хром, който намалява опасността от напълняване и диабет. Също така съдържа и 20% от нужния дневен прием на калций, желязо и калий.
-Желязо – основен компонент на хемоглобина в кръвта, също така спомага за достигането на кислорода до всяка част в тялото. Недостатъчната доза желязо води до анемия и умора;
- Калций – заздравява костите и редуцира риска от остеопороза. Това прави меласата важна част от храната на вегетарианците, които не консумират млечни продукти;
-Магнезий – важен за електролитния баланс в тъканите и мускулите; важна съставка за спортисти и хора с натоварено ежедневие;
- Хром – редуцира риска от диабет, понижава опасността от преяждане и увеличаване на кръвната захар;
- Витамин В6 – спомага за усвояване на мазнините и за синтеза на хемоглобина.
Тъй като не се разтваря във вода и се отделя с урината, е важно да се набавя ежедневно.
-НЕ съдържа ГЛУТЕН!
Как се прави Маджун / Петмез/ :
Правенето на маджун е на пръв поглед проста работа, но всъщност е истински ритуал. Обеленото захарно цвекло се нарязва на ситно и след това минава през пресата, която изстисква сока му. След това течността се изсипва в големи казани, които вече са затоплени от огъня. Бърка се непрекъснато, докато течността се сгъсти. Всеки един процес е ръчен и не подлежи на механизация за това процеса е много трудоемък и хората , които се занимават с този вид дейност трябва да си харесват занаята. Затова в наши дни петмезчийниците се броят на пръсти.