Био рукола култивирана
Био рукола - култивирана в "Моравско село"
Произход: България, Моравско село
Рукола или Глухарче. Заема челно място в билколечението при нарушена чернодробна функция, както и при всички, свързани с нея нарушения в обмяната веществата, при атеросклероза, артроза, шипове и кожни обриви. Докато обаче във фитотерапията се използуват предимно корените, във фитоергономиката и нутрициотерапията се смята за твърде ефикасна употребата на пресните цветове и листа като натурални биотонизатори. Богатството на калций и магнезий позволява те да се използуват за укрепване на зъбите: най-добре чрез директна консумация под формата на салата или на пресен сок, разреден с други зеленчукови сокове.
Вкусът на листата е горчив, но тъй като именно веществата, обуславящи този вкус, подобряват жлъчно- чернодробната функция, аз не приемам препоръчваните понякога способи за отстраняването му чрез варене, изкисване и т.н. От друга страна, цветовете са много приятни и често се предпочитат дори от децата. От сока им се прави и сироп, като се насити с подсладител (по-добре мед или нерафинирана захар) и се държи в хладилник при температура малко над нулата*
Произход: България, Моравско село