Био зеле
Био зеле "Моравско село" - Островърхо
Цената е за кг. Артикулите са с относително тегло, но се стараем, да са най-близко до желаното количество!
Произход: България, Моравско село
У нас се използва предимно бялото главесто зеле. Неговото предлагане на пазара и използването му в прясно състояние са достатъчни, за да може всеки, който желае, да избегне консумацията му под формата на туршии. Зная, че влизам в противоречие с мнозина диетолози и любители на киселото зеле, но твърденията ми се основават на многобройни наблюдения за отрицателното въздействие на туршиите върху цялостния процес на храносмилането, особено ако те се комбинират неправилно (което обикновено става). Съгласен съм, че млечнокиселата ферментация, която протича по време на втасването, противодейства на гнилостните процеси в червата, но затова се плаща твърде висока цена. Може би развитието на ферментативна диспепсия за някои организми е по- малко опасно, отколкото развитието на гнилостна диспепсия, но отново подчертавам, че най-добрият вид храносмилане се осъществява, когато нито гнилостните, нито ферментационните процеси са свръхактивирани.
Прясното зеле, под формата на салата, съдържа богата гама от ценни аминокиселини, витамини,минерални соли (калциеви, серни, фосфорни, хлор ни и др.), микроелементи и активни ензими, подобряващи дейността на тьканните хормони (проспи ландини, брадикинини и др), за чиято регулираща функция върху нормалните физиологични процеси напоследък усилено се говори. Антимикробните вещества, на които е богато зелето, възпират развитието на златистия стафилокок, туберкулозния бацил и други опасни микроорганизми. Ние ката калоричност и голямото количество целулоза правят зелевата салата важна съставна част на диетите против затлъстяване и ленивост на червата (атоничен запек).
Забележка: теглото на продукта е относително. Цената е за кг.
Произход: България, Моравско село